Zavolejte teď! 0900 700 650
Cena hovoru: 2 EUR/min
 
 
 

Nepostradatelná

Jeden ze skupiny vitamínů řady B se jmenuje kyselina listová. Poprvé byl objeven v roce 1941 a pro člověka je velmi důležitý. Je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin, které jsou základem DNA a RNA. Napomáhá dělení buněk, a proto je tak velmi důležitý pro zdravý vývoj lidského plodu a také se podílí na krvetvorbě. Tudíž se bez něj neobejdeme již v prenatálním období.

 

Kyselina listová – acidum folicum, vitamín řady B – B9, který je rozpustný ve vodě a je velmi potřebný pro lidského jedince ještě dříve, než je počat. Pokud budoucí matka bude mít deficit této kyseliny, je ohrožený nejen vývoj plodu, ale také může dojít k odtržení placenty a je také velké riziko potratu. Plánuje-li žena mateřství, je na místě věnovat pozornost doplnění kyseliny listové. To však neznamená, že tím její role v lidském životě skončila. 

Kyselina listová

Nedostatek kyseliny listové bývá celkem dosti podceňován. Málokterý člověk ví, že pokud jí má nedostatek, může trpět únavou, která však může být důsledkem mnoha jiných příčin, především poruchou krvetvorby. To se však může prokázat pouze lékařským vyšetřením. Má-li nedostatek vitamínu B9 dítě, může se projevit porucha růstu. Dalšími projevy nedostatku kyseliny listové jsou problémy s trávením, změny na sliznicích (především ústa), výkyvy nálad, bledost, slabost a také zapomnětlivost vzhledem k její potřebě pro nervovou soustavu. Bohužel málokdy bývají všechny tyto symptomy přičítány právě nedostatku kyseliny listové. Proto je velmi důležité, aby lidské tělo mělo přísun tohoto vitamínu zajištěno průběžně.

Je jasné, že si v klidu zajdete do lékárny a kyselinu listovou si koupíte. Je snadné spolknout pilulku. Avšak získat ji z potravin a posílit a zlepšit tak i své trávení, udělat svá denní jídla lahodnější nejen pro oko, ale i chuťové pohárky, je příjemnější. Kde tedy hledat zdroje? Již z názvu – kyselina listová – je jasné, že především v listové zelenině. Již její objevení v roce 1941 proslavilo špenát. Vše, co je zelené, nám poskytuje tento skvělý vitamín. Špenát, brokolice, zelené saláty a vůbec všechna listová zelenina. Pokud by ještě bylo málo, přidáme játra, kvasnice, ořechy, luštěniny a nemusíme se vyhýbat ani mléku, vejcím, celozrnnému pečivu. V poslední době jsou velmi populární tzv. smoothie a zeleninové šťávy. Ty jsou opravdu skvělým zdrojem tohoto úžasného vitamínu!

Takže… na zdraví!

 
Nejčtenější články

Víte, že…?

Má svůj domov ve středomoří. Ale kraje okolo Černého moře nebo v Asii se jím také mohou pochlubit. A pokud se týká střední Evropy a českých zemí, tak jih krásné Moravy nám ho také může poskytnout.

Více »

 
 
 

Další články

Tajemství z hlubin Země

O kameni, o kterém si dnes můžete přečíst, se říká, že se musí používat s velikou opatrností, protože dokáže člověka dovéct do minulých životů.

Více »

Symboly

Všechny známé geometrické symboly cosi vyjadřují. Některé lidé nosí v podobě různých amuletů či přívěsků pro štěstí, jiný je památeční nebo jen pro radost, některé mají i ochrannou funkci.

Více »

 

Zázraky našich babiček

Jak rádi se vracíme ke kuchyním našich babiček či prababiček. Velmi se mi líbí, jak ve starých receptech nacházíme nejen klasickou relativně „těžkou“ stravu, ale také návody na osvěžení, oživení našich jídelníčků o něco, co nám dodává tolik potřebné vitamíny, minerály, enzymy...

Více »

 

Kouzla v nás

Kamarádka mne oslovila, že potřebuje „sparingpartnera“. Jelikož mne akce oslovila, souhlasila jsem. Bylo to velmi zajímavé, poučné a závěr sám lektor ohodnotil tak, že je sám překvapen, co se ten den odehrálo a kam nás to všechny zavedlo.

Více »

 

Medicínka

Žlučníkáři asi mít z tématu radost nebudou, ale já, ačkoliv žlučník již léta nemám, tak česnek miluji. Letní období zrovna nevybízí k užívání, přesto po něm sáhneme téměř denně. Při vaření, do pomazánek, do marinád atd. Doma je ve střední Asii a měl výsadní postavení.

Více »

 
 
 
 

Nejlepší věštci

Večernice

Dokážu nahlédnout do budoucnosti i minulosti pomocí jasnozřivosti, astrologie, tarotových karet, a to do které... Více

K dispozici Volejte teď

0900 700 650 - Linka: 320

0900 700 650 - 2 EUR/min

Tama

Vešteniu a numerologii sa venujem 13 rokov, od detstva, mám danost predvidať vdaka tretiemu oku, ktore sa mi neuza... Více

K dispozici Volejte teď

0900 700 650 - Linka: 890

0900 700 650 - 2 EUR/min

Dagmarka

Volám sa Dagmarka a som narodená v znamení rýb a ascedent panna. Už od dectva mám vízie teda jasnozrívosť, v... Více

K dispozici Volejte teď

0900 700 650 - Linka: 898

0900 700 650 - 2 EUR/min

Asae

Den, v který jsme se narodili, není náhodou... Lidé od pradávna vědí, že celý život je ve spojení s čísl... Více

K dispozici Volejte teď

0900 700 650 - Linka: 500

0900 700 650 - 2 EUR/min