Zavolejte teď! 0900 700 650
Cena hovoru: 2 EUR/min
 
 
 

Věděli jste, že…?

Víte něco o jeho historii? Třeba se v následujících řádcích dovíte něco, co jste dosud nevěděli. Informaci, kterou jste ještě neslyšeli. Nebo malou zajímavost.

 

Tento „svátek“ není nikde uzákoněný a přesto je tolik populární. Největší legrace na něm je to, že na něj mnozí zapomínají a pak se nechají nachytat. Kde vznikla tradice apríla? Vypadá to, že Evropa si ho oblíbila někdy ve středověkém 16. století, avšak je na světě země, kde má tento vtipný den tradici dalece starší. 

1. duben

Datuje se až do roku 536 před naším letopočtem, situován je do Íránu a autorství je přiznáno mýtickému králi Jašmídovi. I když se jedná o svátek oslavy jara a přátelství, jeho nedílnou součástí jsou právě tzv. kanadské žertíky. Oslava připadá na 13. den prvního měsíce nového roku a tím je právě v gregoriánském kalendáři 1. duben.

Evropa obecně přijala, že tradice apríla pochází z Anglie. Ve 14. století pan Chaucer napsal Povídky Canterbuské, v nichž je příběh o lišce a kohoutovi. Příběh byl datován na 32. den od března, ale protože jej nekonkretizoval, lidé si jej vyložili jako 1. duben. A u něho již zůstalo. I v Anglii je tento den v každém případě oslavou radosti z příchodu jara a tepla.

Ani Češi nezůstali pozadu. Nejstarší zmínka, podotýkám písemná, je z roku 1690. Údajně se stalo zvykem tropit si žerty z ostatních právě 1. dubna již o století dříve. Velmi častým jevem bylo, kdy byli známí či příbuzní požádáni o nákup čehosi neexistujícího. Navíc se vždy jednalo o naprostou hloupost. No, řekněte… bublinka do vodováhy nebo mezery do žebříku? Určitě se na závěr zasmějí úplně všichni. 

Důvodem bylo oživit veselím nový život. Když paní Zima předala svou vládu Jaru, lidé se chtěli více bavit, smát. A proto si začali dělat z druhých legraci. To, že si můžete stejně z někoho udělat „apríl“ i 30. dubna si asi nikde nepřečtete, ale můžete. Nicméně v mnohých zemích se tato tradice neudržuje. Takže pokud jste nestihli minulý týden, tak si udělejte poznámku na 30. dubna. I v tento den je totiž „apríl“ povolen. 

 
 
Nejčtenější články

Víte, že…?

Má svůj domov ve středomoří. Ale kraje okolo Černého moře nebo v Asii se jím také mohou pochlubit. A pokud se týká střední Evropy a českých zemí, tak jih krásné Moravy nám ho také může poskytnout.

Více »

 
 
 

Další články

Tajemství z hlubin Země

O kameni, o kterém si dnes můžete přečíst, se říká, že se musí používat s velikou opatrností, protože dokáže člověka dovéct do minulých životů.

Více »

Symboly

Všechny známé geometrické symboly cosi vyjadřují. Některé lidé nosí v podobě různých amuletů či přívěsků pro štěstí, jiný je památeční nebo jen pro radost, některé mají i ochrannou funkci.

Více »

 

Zázraky našich babiček

Jak rádi se vracíme ke kuchyním našich babiček či prababiček. Velmi se mi líbí, jak ve starých receptech nacházíme nejen klasickou relativně „těžkou“ stravu, ale také návody na osvěžení, oživení našich jídelníčků o něco, co nám dodává tolik potřebné vitamíny, minerály, enzymy...

Více »

 

Kouzla v nás

Kamarádka mne oslovila, že potřebuje „sparingpartnera“. Jelikož mne akce oslovila, souhlasila jsem. Bylo to velmi zajímavé, poučné a závěr sám lektor ohodnotil tak, že je sám překvapen, co se ten den odehrálo a kam nás to všechny zavedlo.

Více »

 

Medicínka

Žlučníkáři asi mít z tématu radost nebudou, ale já, ačkoliv žlučník již léta nemám, tak česnek miluji. Letní období zrovna nevybízí k užívání, přesto po něm sáhneme téměř denně. Při vaření, do pomazánek, do marinád atd. Doma je ve střední Asii a měl výsadní postavení.

Více »

 
 
 
 

Nejlepší věštci

Miroslav

Svoj dar pomáhať a viesť som dostal ako dieťa už od vienka duchovnou cestou dokážem pomôcť nasmerovať porad... Více

K dispozici Volejte teď

0900 700 650 - Linka: 850

0900 700 650 - 2 EUR/min

Dagmarka

Volám sa Dagmarka a som narodená v znamení rýb a ascedent panna. Už od dectva mám vízie teda jasnozrívosť, v... Více

K dispozici Volejte teď

0900 700 650 - Linka: 898

0900 700 650 - 2 EUR/min

Asae

Den, v který jsme se narodili, není náhodou... Lidé od pradávna vědí, že celý život je ve spojení s čísl... Více

Odhlášen Prosím, zavolejte později!

0900 700 650 - Linka: 500

0900 700 650 - 2 EUR/min

Večernice

Dokážu nahlédnout do budoucnosti i minulosti pomocí jasnozřivosti, astrologie, tarotových karet, a to do které... Více

Odhlášen Prosím, zavolejte později!

0900 700 650 - Linka: 320

0900 700 650 - 2 EUR/min